6 0
Aperitief garnalenballetjes

Delen op uw sociaal netwerk

Of je kunt deze url gewoon kopiëren en delen

Ingrediënten

240g garnalenbeslag zie bereiding garnalenkroketten
300g garnalenkoppen
200 g bloem
4 eieren
4 cl olijfolie
peper
zout

Recept toevoegen aan favorieten

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Aperitief garnalenballetjes

Smaak:
  • Zoet
Keuken:

De aperitief garnalenballetjes zijn tot stand gekomen nadat ik de vraag kreeg om voor een kookboek een variant op garnalenkroketten te maken .
Het speciale aan deze balletjes is de krokkante korst die ze hebben.
Hier werk ik niet met chapelure of panko maar wel met gedroogde garnalenkoppen .

  • 200 min
  • Geserveerd 4
  • Gemiddeld

Bereidingswijze

De garnalenkoppen drogen:

Verwarm de oven voor tot 80 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Verdeel hierover de garnalenkoppen en plaats ze in de voorverwarmde oven.

Steek tussen de ovendeur een houten spatel of iets dergelijks zodat de deur op een kier blijft staan.

Zo kan tijdens het drogen het vocht uit de garnalenkoppen verdampen en verloopt het drogen vlotter.

De garnalenkoppen zijn goed gedroogd wanneer je met je vingers erdoor gaat en ze knapperig aanvoelen.

Dan giet men de garnalenkoppen in een blender en maalt men ze grof.

Het garnalenbeslag is dezelfde bereiding of deze voor de garnalenkroketten.(zie bereiding garnalenkroketten).

Paneren:

Zet een kommetje klaar met de bloem, een kommetje met de losgeklopte eieren, peper, zout en olie, en een kommetje met de grof gemalen garnalenkoppen.

Bestrooi het garnalenbeslag met gezeefde bloem. Verdeel het garnalenbeslag in porties van 25 a 30 gram.

Maak nu van iedere portie een balletje zo groot als een bitterbal.

Rol nu ieder balletje door de bloem, haal door de eiermassa en vervolgens door de gedroogde garnalenkoppen.

Leg de balletjes in een schaal en laat ongeveer nog 50 min rusten in de koelkast.

Verwarm het frituurvet tot 180 graden en bak de balletjes tot ze bovendrijven. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer eventueel met citroen en nog wat verse gepelde grijze garnalen.

Een origineel hapje waarmee je altijd zal scoren bij je gasten.

Smakelijk en veel kookplezier.

culinaire groeten

Nicolas

 

Stap

1
Klaar
120 min

Garnalenkoppen drogen

Verwarm de oven voor tot 80 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover de garnalenkoppen en plaats deze in de oven.
Steek tussen de ovendeur een houten spatel of iets dergelijks zodat de deur op een kier komt te staan. Zo kan het vocht ui de garnalenkoppen verdampen en verloopt het drogen vlotter. Na twee uur zijn de koppen voldoende gedroogd. Als je er met de vingers doorgaat, moeten ze knapperig en droog aanvoelen, ze zijn dan ook verkleurd. Haal de bakplaat uit de oven en laat de garnalenkoppen afkoelen. Maal ze grof met een mixer of een blender,
ze moeten zo gemalen zijn dat je er nog wat stukjes van garnalen kan in herkennen.

2
Klaar
70 min

Paneren

Zet een kommetje klaar met bloem, een kommetje met de losgeklopte eieren, peper, zout, en olie, en een kommetje met de grof gemalen garnalenkoppen.
Bestrooi het garnalenbeslag met gezeefde bloem. Verdeel het garnalenbeslag in porties van 30 gram.
Maak van iedere portie een balletje zo groot als een bitterbal. Gebruik wat bloem tijdens het draaien zodat het beslag niet aan de handen kleeft.
Rol de balletjes door de bloem, haal ze door de losgeklopte eieren en vervolgens door de grof gemalen garnalenkoppen.
Zorg ervoor dat ze mooi rondom bedekt zijn met dit paneermeel. Druk desnoods een beetje aan.
Leg de balletjes in een schaal, laat ze nog 50 minuten rusten in de koelkast.

3
Klaar
10 min

Het frituren van de balletjes.

Verwarm het frituurvet tot 180 graden.
Haal de balletjes uit de koelkast en leg ze in een beweging in de frituurpan.
Snijd een citroen in partjes en neem wat hand gepelde garnalen voor garnituur.
De balletjes zijn klaar wanneer ze komen boven drijven.
Hou er rekening mee, terwijl de balletjes gefrituurd worden, ze niet teveel uithalen. Anders is de kans op gebarsten balletjes groot.
Laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Presenteer de balletjes in een schaaltje of bordje met wat citroen en verse hand gepelde grijze garnalen.

Nicolas

Beoordelingen recept

Nog geen beoordelingen, gebruik onderstaand formulier om uw beoordeling te schrijven
Vorige
Cordon Bleu van Wijtingfilet met duxelle van champignons
Volgende
Tomatensoep

Reactie toevoegen