8 3
Garnaalkroketten

Delen op uw sociaal netwerk

Of je kunt deze url gewoon kopiëren en delen

Ingrediënten

1.2 kg grijze garnalen ongepeld
1.3 l volle melk
3 blaadjes laurier gedroogde
3 takjes tijm
14 peperbolletjes zwarte of witte
8 selderijblaadjes
cayennepeper snuifje
15 gr gelatine geweekte
180 gr boter
180 gr bloem gezeefd
2 citroenen
nootmuskaat een mespunt
16 eieren
1 peterselie
15 cl olijfolie
pezo
150 gr panko fijngemalen
fleur de sel

Recept toevoegen aan favorieten

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Garnaalkroketten

Een meesterklassieker

Smaak:
  • Zoet
Keuken:

De tot nu toe oudste schriftelijke verwijzing vinden we bij de Gentse negentiende-eeuwse meesterkok Philippe Cauderlier.
Uit zijn populaire werk het spaarzame keukenboek uit 1864 vermeldt hij het recept van Westfaalse kroketten , waarin naast aardappelen ,eieren , boter ook garnalen zaten.

  • 80 min
  • Geserveerd 4
  • Gemiddeld

Bereidingswijze

De oorsprong van garnaalkroketten:

De tot nu toe oudste schriftelijke verwijzing vinden we bij de Gentse negentiende-eeuwse meesterkok Philippe Cauderlier.
Uit zijn populaire werk het spaarzame keukenboek uit 1864 vermeldt hij het recept van Westfaalse kroketten , waarin naast aardappelen ,eieren , boter ook garnalen zaten. Verwijzing uit kookboek Garage Culinair tekst geschreven door Marc Declercq .

 

Bookmarked By

Stap

1
Klaar
25 min

Maak de garnalenmelk

Pel de garnalen , zet ze in de koelkast . Doe de koppen in een kookpot .
Voeg melk , laurier , tijm , selderijblaadjes , peperbolletjes , muskaatnoot en een snuifje cayennepeper toe .
Laat een 15 minuten pruttelen op een matig vuurtje .Zodra de melk roze kleurt hebben de koppen hun smaak afgegeven.
Giet alles door een puntzeef , laat afkoelen .

2
Klaar
30 min

Maak de vulling

Week de gelatineblaadjes in ijskoud water . Smelt boter in een kookpot .
Doe er al roerend de gezeefde bloem bij . Laat deze blonde roux even doorkoken om een bloemige smaak te vermijden. Als je de geur van boter ruikt , is de roux klaar . Neem van het vuur. Blus de roux met de garnalenmelk en roer goed zodat er geen klonters ontstaan . De massa mag niet te dik zijn maar nog wat lopend.
Knijp de gelatine uit , laat ze oplossen in de massa . Meng er 350 a 400 gr gepelde garnalen door , roer tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Breng op smaak met peper , zout , nootmuskaat . Klop 2 dooiers en de room op tot een goed gebonden massa .
Roer ze door de lauwwarme vulling . De vulling mag niet te warm zijn of de eiermassa zal stollen .Strijk de bodem en de wanden van een rechthoekige schaal in met wat olie .Stort hier het garnalenmengsel in een laagje van ongeveer 2 cm .
Leg plasticfolie op zodat er zich geen vel kan vormen op de massa .
Laat nu min 12 uur opstijven in de koelkast.

3
Klaar
15 min

Het paneren

Leg bakpapier op een snijplank. Draai de schaal voorzichtig om zodat de opgestijfde vulling uit de vorm op het bakpapier terecht komt.
Bestrooi lichtjes met gezeefde bloem . Verdeel dan in porties van zo vier op vijf cm.
Vul een kom met bloem , een kom met losgeklopte eieren , olie , peper en zout , en een derde kom met panko .
Wentel elke portie eerst in de bloem , haal dan door de eieren en ten slotte door de panko .
Let erop dat de kroketten goed bedekt zijn met panko , anders springen ze open in de frituurpan .
Laat ze nog een uurtje rusten in de koelkast.
Verdeel net voor het frituren de citroen in partjes en ontdoe van de pitjes.

4
Klaar
10 min

Het bakken van de kroketten

Verwarm het frituurvet tot 180 graden .Frituur eerst de peterselie krokant .
Dompel ze even in de warme olie tot het water verdampt is en haal ze er meteen uit.
Leg op keukenpapier en strooi er wat fleur de sel op .
Fruit de kroketten vervolgens mooi bruin . Leg ze in een vloeiende beweging in de frituurpan.
Neem ze pas uit de pan als ze komen bovendrijven .
Als men regelmatig de kroketten eens naar boven haalt om te kijken hoever ze al zijn hebben ze snel de neiging om open te barsten.
Leg ze voor op bord te plaatsen op wat keukenpapier.
Neem een bordje leg er wat peterselie op een stukje citroen en dan de kroketten en werk af met wat verse garnalen.

Nicolas

Beoordelingen recept

Nog geen beoordelingen, gebruik onderstaand formulier om uw beoordeling te schrijven
Vorige
Courgettesoep
Volgende
Ceviche Van Sint-Jakobsvrucht

Reactie toevoegen