Crème brûlée

Delen op uw sociaal netwerk

Of je kunt deze url gewoon kopiëren en delen

Ingrediënten

37.50 cl volle room
37.50 cl volle melk
150 gr kristalsuiker
18 eieren
3 vanillestokjes
100 gr kristalsuiker voor het suikerlaagje
100 gr licht bruine suiker candico voor het suikerlaagje

Recept toevoegen aan favorieten

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Crème brûlée

Hemels dessert met laagje krakend karamel

Smaak:
  • Zoet

Crème brûlée betekend letterlijk gebrande room.
Het is een custardachtig nagerecht , met daaroverheen een gekarameliseerde laag suiker.
De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend.
Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk , Groot-Brittanië of Catalonië .

  • 130 min
  • Geserveerd 6
  • Gemiddeld

Bereidingswijze

Giet de room en de melk in een kookpan.

Snijd de vanillestokken overlangs door en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peulen.

Voeg deze toe aan het mengsel van de room en melk.

De peulen mogen er gerust bijgevoegd worden want deze geven ook veel smaak.

Verwarm het mengsel op een matig vuur , zodat de vanille zijn smaak kan afgeven.

Het mengsel hoeft niet te koken en roer regelmatig met een garde.

Neem twee mengschalen , breek de eieren en scheid de eigelen van het wit .

Klop de dooiers los met de garde en voeg er de suiker aan toe . Meng alles zorgvuldig , maar let op dat je het niet bleek en schuimig klopt.

Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker .

Verwijder de peulen van de vanillestokken.

Laat het mengsel rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is .(ongeveer zo 20 minuten)

Verwarm de oven voor op 90 graden.

Vul de schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze in de oven.

Bak de crèmes brûlées  gedurende 1 uur a 1 u 30 min af op min 90 graden .

Laat als ze klaar zijn ze afkoelen en strooi er de suikermengeling over.

Laat nu met behulp van een brander de suiker karamelliseren tot een knapperig laagje.

Zo nog eens een heerlijke klassieker waar velen zullen van genieten.

Culinaire groeten

Nicolas

 

Bookmarked By

Stap

1
Klaar
40 min

Maak de crème

Giet de room en de melk in een kookpan . Snij de vanillestokken overlangs door en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peulen .
Voeg deze toe aan het mengsel van room en melk .Neem de peulen van de vanillestokken en doe ze bij het mengsel van melk en room.
Deze peulen geven ongelofelijk veel smaak af aan het mengsel .
Verwarm het mengsel op een matig vuur , zodat de vanille zijn smaak kan afgeven .
Roer regelmatig eens met een garde , het mengsel hoeft niet te koken .
Neem twee mengschalen breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit .
Doe dat zorgvuldig maar let erop dat er geen stukjes eierschaal in de eigelen belanden .
Voor deze bereiding gebruiken we de eiwitten niet .
Klop de dooiers los met een garde en voeg er de 150 gr kristalsuiker aan toe .
Meng alles zorgvuldig , maar let erop dat je het mengsel niet bleek en schuimig klopt .
Giet het warme mengsel van room en melk al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker .
Verwijder de peulen van de vanillestokken .
Zet het mengsel aan de kant en laat rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is .
Na ongeveer 20 minuten is het schuim weg getrokken .
TIP je kan gerust dit mengsel een dag voordien maken .

2
Klaar
70 min

Het bakken van de crèmes brûlée

Verwarm de oven voor op 90 graden .
Neem de schaaltjes en zet deze op de ovenschaal mooi open.
Giet in ieder schaaltje de afgekoelde eiermassa .
Bak de crèmes brûlées gedurende 60 min minstens op 90 graden .
Door even aan een schaaltje te schudden na zo 40 min kan je zo de stevigheid van de crèmes controleren .
Naargelang de oven en de stevigheid die u wenst zal er de baktijd wat van afhangen .

Laat de schaaltjes afkoelen en serveer een crème brûlée nooit koelkast koud .

3
Klaar
10 min

Maak de suikermengeling voor het suikerlaagje

Meng de kristalsuiker en de bleek bruine candico in een blender of koffiemolen .
Maal alle suiker mooi fijn , zo bekom je nu de ideale suikermix om straks voor het krokante laagje te zorgen

4
Klaar
10 min

Het branden en afwerken van de crèmes brûlées

Strooi een fijn laagje van de suikermix over het oppervlakte van elk schaaltje .
Gebruik een zeefje hiervoor om een egaal laagje te krijgen .
Smelt de suiker met een gasbrandertje .
De suiker moet smelten en karamelliseren , maar zeker niet verbranden .
LET OP
Werk de crèmes een voor een af , strooi dus telkens suiker over een schaaltje crème en brand deze elk afzonderlijk .

Nicolas

Beoordelingen recept

Nog geen beoordelingen, gebruik onderstaand formulier om uw beoordeling te schrijven
Vorige
Tomatensoep
Volgende
Courgettesoep

Reactie toevoegen