• Home
  • Hygiëne & Voedselveiligheid

Hygiëne & Voedselveiligheid

voedselveiligheid

 

 

HYGIËNE EN VOEDSELVEILIGHEID

___________________________

 

Als gepassioneerde hobbykok wil je gerechten klaarmaken voor anderen.

Daarom wil je ook je gerechten klaarmaken met de nodige aandacht voor hygiëne en voedselveiligheid. Juist daarom hebben we hieronder een paar aandachtspunten aangekaart.

 

Alles start bij de aankoop van je ingrediënten

—————————————————————

 

-Let op de houdbaarheidsdatum van ieder ingrediënt.

-Producten waarvan de uiterste consumptiedatum is verstreken mag je nooit meer gebruiken !!

 

-Producten met een datum van minimale houdbaarheid “tenminste houdbaar tot” of “bij voorkeur gebruiken tot” zijn in principe veilig en onberispelijk tot op de aangegeven datum.

Als deze datum zou overschrijden zijn kan je de producten nog gebruiken op een voorwaarde dat ze in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking nog intact is.

 

 

Meer info http://www.favv.be/dagelijksleven/houdbaarheidsdata/vervaldata/

 

Denk er ook aan dat de vervaldatum niet meer geldig is wanneer de verpakking is geopend.

 

-Stel de temperatuur van uw koelkast correct af.

-De gemiddelde temperatuur is van 4 a 5 graden is ideaal.

-Vlees en vis horen thuis op de koelste plaats in de frigo op zo een 2 graden.

-Zuivelproducten op de plaatsen in de frigo waar het ongeveer zo 4 a 5 graden is.

 

-VOORKOM KRUISBESMETTING.

-Reinig regelmatig uw koelkast met warm water en zeep en ontsmet indien nodig.

-Plaats niet-gereinigde waren zoals fruit en groenten lager dan propere voedingswaren.

-Indien je toch onreine producten boven propere producten bewaart kan er contaminatie optreden.

 

-Bewaar voedsel in gesloten boxen. Rauw en bereid voedsel mogen niet met elkaar in contact komen.

 

VOOR HET KOKEN

—————————-

-De keuken moet proper en hygiënisch zijn. Niet alleen uw werkblad maar ook keukentoestellen, theedoek, handdoek en keukenmateriaal.

-Vervang met regelmaat uw handdoek.

-Men wast altijd zijn handen vóór de bereiding van voeding en na ieder toiletbezoek.

-Lange haren steekt men het best op want een schitterend gerecht met een vervelend haar erin is toch niet smakelijk he?

-Draag liever geen juwelen want dat is een ideale plaats voor bacteriën om zich te ontwikkelen.

-Dek altijd uw wondjes mooi af met opvallende pleister of verband.

-Men gaat geen gerechten maken indien u maag- en darm klachten heeft.

-Controleer nu en dan de voorraadkast want soms kunnen er vervallen producten in gevonden worden.

-Pas altijd het fifo-principe toe: first in first out.

-Voedsel laten ontdooien doe je het best in de koelkast. Moet je snel ontdooien gebruik dan een microgolfoven.

-Hermetisch verpakte producten kan je ook in warm water ontdooien.

-NOOIT ONTDOOIEN BIJ KAMERTEMPERATUUR!

 

TIJDENS DE BEREIDING VAN EEN MAALTIJD.

————————————————————-

-Men gebruikt steeds aparte snijplanken en keukenmateriaal voor vis, vlees, groenten maar ook voor rauwe en gare producten.

-Reinig na elk gebruik grondig uw materiaal.

-Hou rauwe kip, vis, vlees gescheiden van ander voedsel, zo voorkom je kruisbesmetting.

-Was steeds gebruikte zaken af na gebruik met detergent of stop het in de vaatwas.

-Was altijd uw groenten en fruit met water zeker als je ze rauw gaat eten.

-Voedsel moet minimum 75 graden of warmer gemaakt worden als je het bakt of kookt, met uitzondering van roségerechten. Wil je dit nauwkeurig meten dan kun je een keukenthermometer  aankopen.

-Zorg altijd dat gehakt, rollades en kip doorbakken zijn.

-Soepen altijd aan de kook brengen.

-De vleessappen van bereide kip en vlees moeten helder zijn en niet meer roze.

 

MAALTIJD ONMIDDELLIJK AFHALEN OF LATER PAS?

—————————————————————————

-Geef je gerechten mee in goed afgesloten ( herbruikbare) verpakkingen.

-Men gebruikt uiteraard verpakkingen bestemd voor voeding.

-Wanneer men later op de dag of de volgende dag de gerechten afhaalt koel dan de maaltijd binnen de twee uur af tot 10 graden of kouder, dan zo snel mogelijk naar zeven graden gaan of koeler.

-Om het proces te versnellen kan je het dompelen in een koud waterbad. Dit is zeker aan te raden bij grote hoeveelheden : koel de maaltijd tot vijf graden en sluit goed af en plaats het in de koelkast om verder af te koelen.

-Laat wel de besteller weten dat je de maaltijd een dag vooraf hebt gemaakt. Zo kan de besteller er rekening met houden dat hij het minder lang kan bewaren.

 

KEUKEN OPKUISEN

—————————–

-Afval weggooien in de daarvoor voorziene containers.

-Probeer afval zoveel mogelijk te scheiden.

-Keuken en werkbladen opnieuw reinigen.

-Men houdt ongedierte en insecten weg uit de keuken en berging, maar ook je huisdieren mogen de voeding niet besmetten.

 

ALLERGENEN?

————————-

-De besteller kan een voedselallergie hebben en kan info kan vragen over allergenen die gebruikt zijn in je gerecht.

 

-De besteller met een intolerantie of een allergie moeten namelijk deze stoffen vermijden.

-De Europese wetgeving heeft een lijst met de 14 meest voorkomende stoffen bij intolerantie of allergie.

-Granen die gluten bevatten : tarwe spelt rogge gerst haver of kruisingen van deze soort.

 

-schaaldieren  -vis  -selderij  -mosterd  -eieren  -lupine  -sesamzaad  -soja  -noten  -melk  -weekdieren -aardnoten

 

 

-Aangezien de aanwezigheid van sporen van een allergeen voldoende kan zijn om een reactie teweeg te brengen, is het belangrijk te weten welke allergenen er in je gerecht zitten.

 

-Lees daarom altijd goed de etiketten van je producten, weet ook dat er kruisbesmetting kan zijn.

 

-Als je bijvoorbeeld hazelnoten verwerkt hebt in je keuken en je maakt later op de dag een maaltijd, dan kunnen er in je gerecht sporen zitten van hazelnoot.

-Dus na alle bewerkingen uw werkblad en materiaal en keuken grondig reinigen.

 

DE BESTELLER

——————–

-Als besteller wil je lekker kunnen genieten van je maaltijd die je hebt besteld bij een van onze hobbykoks.

-Daarom geven we je een paar tips mee om het vervoeren, opwarmen en bewaren van je maaltijd te vergemakkelijken.

 

MOET JE VER OM JE MAALTIJD OF IS HET NAAST DE DEUR?

——————————————————————————-

-Als men koude voeding moet vervoeren doe dat dan in een koelbox en scherm ze af van de zon.

-Is de bestelling warm en woon je dichtbij ? Dan  is het geen probleem, maar woon je ver weg, zorg er dan voor dat je de maaltijd goed opwarmt.

 

IK MOET OPWARMEN

———————————-

 

-Wanneer je eten gaat opwarmen is het belangrijk dat overal de kerntemperatuur min 60 graden is of warmer.

 

-Je kan dat nauwkeurig controleren via een daarvoor voorziene thermometer.

 

 

IK HEB NOG OVER VOOR MORGEN

———————————————–

 

-Als je de maaltijd bewaart of later de restjes eet, is het steeds beperkt houdbaar.

 

-De houdbaarheid is korter bij zeven graden dan bij vier graden.

 

-Koel het eten wanneer het nog warm is binnen de twee uur goed af tot 10 graden of kouder.

-Dan zo snel mogelijk afkoelen naar 5 graden en goed afdekken om in de frigo te plaatsen.

-Laat nooit iets onafgedekt in de frigo staan, want dan gaan alle bacteriën erin en neemt de voeding ook de geuren op  die in de frigo hangen.